Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2008 14:04 - Как празнуват по света 14 февруари
Автор: justlove Категория: Тя и той   
Прочетен: 2049 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2008 14:06


image


Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили св. Валентин за национален празник. Това, обаче, не пречи в много други държави да има различни обичаи.

Във Великобритания повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно празника.

В Уелс правят "дървени любовни лъжици", които се раздават като подаръци на 14-ти февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: "Отключи сърцето си за мен"

В Шотландия правят фестивал по случай св. Валентин. Младите самотни хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който съчетава самотните мъже и жени в двойки. Ето как много млади двойки са станали семейства именно заради този празничен ден. Фестивалът продължава с бурни танци, а понякога - и с размяна на подаръци.

В Италия навремето се празнувал Пролетен фестивал, провеждан на открито предимно от младежи. На фестивала свирела музика, пеели се песни и се четели стихове. В Торино все още има обичай годежите да се провеждат именно на тази дата. Също така ден преди св. Валентин хората си накупуват сладки и бонбони, с които украсяват домовете и най-вече трапезите си.

Германците са по-непретенциозни към този празник... По принцип те си раздават валентинки и подаръци по всяко време на годината... За тях е достатъчно просто да се почувстват влюбени ;-)

Французите, обаче, имат цяла церемония за незадомените, които трябва да се нарисуват (или снимат) и да окачат снимката си на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце. Специални поздравителни картички (cartes d"amities) се разменят по английски тертип.

В Дания предпочитат "невидими" картички, т. е. картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина.

В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай - ако някой открие злато в деня на св. Валентин, трябвало да плати валентинките на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички - коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли не още...

В Австрия пък на св. Валентин момчетата трябвало да представят момичето, което харесват на близките си... използвайки само букет цветя. Цветята и структурата на букета трябвало да изразяват външните качества и характера на момичето.

В Испания всички съпрузи трябвало да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента.

В някои страни, когато млада жена получи дреха от мъж, това е предложение за брак. Ако тя приеме подаръка, скоро се очаква сватба.

В други страни пък хората си гледали на ябълка. В деня на св. Валентин трябва да си намерете ябълка. Разрежете я почти докрай на шест части и си намислете три-четири имена. След това започнете да въртите ябълка, леко почуквайки с пръст по парченцата и въртейки ябълката. Името, което сте казали миг преди някое парче на ябълката да падне, ще е на човека, за когото ще се ожените/омъжите. Когато падне парче, вижте колко семенца се виждат в момента. Това ще е броят на Вашите деца ;-P

Любопитни факти
  • През XVII в. момичетата са варели яйца и са ги слагали под възглавницата си в нощта на 13-ти срещу 14-ти февруари. Те са вярвали, че по този начин ще им се присъни любимия човек.
  • Повечето мъже все още остават кавалери в деня на св. Валентин. 91% от тях отварят вратата на дамите.
  • Над 1 млрд. рози ще бъдат продадени в деня на св. Валентин.
  • Розите символизират мир, война, любов и забрава. Белите рози означават истинска и искрена, а червените - страстна любов, жълтите рози са знак на приятелство, черните - символ на раздяла. Още ненапъпилата роза е поглед към бъдещето, надежда, а по-разцъфналата изразява чувствата на човека в настоящия момент. 
  • Докато розите са цветята на Афродита (богинята на любовта), сладкишите са символ на ласките.
  • Пиленцата от шоколад, които се подаряват на св. Валентин имат по-дълбок подтекст. Поверието, че всяко хвъркато си избира партньор в деня на св. Валентин е продиктувано от английския поет Джефри Чосър през XVI в. Истината е, че само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари.
  • 70% от празнуващите изпращат картички, 49% излизат с половинките си, 48% подаряват нещичко, 37% приготвят празнична вечеря, 33% подаряват бонбони, 30% отиват да вечерят в заведение и едва 19% подаряват цветя.
  • Първата истинска запазена картичка за св. Валентин е от дюка на Орлиънс. Затворен в лондонска кула, през 1415 г. той написал любовна поема или "валентинка" на жена си във Франция.
  • Дори по време на 100-годишната война са се продавали картички с панделки от сатен, перли, метални и стъклени орнаменти.
  • Само децата изпращат над 650 млн. картички за св. Валентин на техните учители, приятели и семейства.
  • Фирмата "Hallmark" произвежда 1330 различни вида картички за св. Валентин.
  • Любовната пейка (тези, дето ги рисуват обикновено завързани за Луната) първо била направена за жени с огромни рокли, познати от Средновековието. Днес такива пейки се продават по света, само че модифицирани за влюбени двойки.
  • Според проучване, почти 100% от анкетираните предпочитат да получат за Св. Валентин саморъчно направена картичка наместо закупена.
  • 46 % от жените предпочитат да прекарат празничната нощ в ползотворна почивка вместо да правят секс. 68% от мъжете не са съгласни ;-)
  • Новият век е превърнал денят на св. Валентин в кръстоска между кичозен празник и веселяшка романтика. Често се случва младите господа да получат слипове с грапава краставица отпред или пък презерватив с брадавица. Дамите пък понякога биват "приятно изненадани" със светещи бикини или пък сутиени с изрисувани длани на чашките...

 



Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: justlove
Категория: Тя и той
Прочетен: 260949
Постинги: 14
Коментари: 227
Гласове: 125
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930